fredag 30 mars 2012

Läsuppgift 2 sida. 47-105

Vem jag tycker berättar historien?

Vem som berättar boken är lite av ett mysterium. Man märker att alla tolkar boken olika under våra diskussioner i klassrummet. Vissa tror att det är Pierre som berättar om hans liv, men jag tror att det är Erik som berättar om sitt. Man skulle kunna jämföra det med Anne Franks dagbok. Hon skrev hela tiden om vad som hände i hennes liv och jag tror att det är samma med den här personen, fast han vill istället sprida budskapet om hur livet kan vända till det bättre och till det sämre. Han vill även berätta om sin hemska barndom i detalj och jag antar att han vill nå ut till utsatta ungdomar i dagens samhälle och berätta att barnmisshandel är fel i vilken form det än är - hemma, i skolan eller kamratuppfostran. Därför hör jag en gubbröst i mitt huvud när jag läser boken, kanske är boken om Jan Guillou själv som de sägs i alla intervjuer, men jag tror inte allt stämmer.

Är det en äldre variation av Erik eller
Pierre? Eller är de unga?
Om det nu är Jan, så har han dels döpt om sig själv och skolan, eftersom han gick på Solbacka och Erik går på Stjärnsberg. Troligen har Guillou ändrat namn på allting för att kunna göra boken bra och mer spännande.  Han kanske inte skulle få nämna alla vid namn och sprida massa skvaller om Solbacka och för att då få skriva en mer spännande bok bytte han namn på allt och alla. Det jag tror man kan koppla till Jans liv är rutan, internatet och problemen hemma, kanske inte lika brutalt, men i stort sätt.

Under de kursivt skrivna texterna innan Pierre och Erik ska gå och lägga sig hör jag däremot två olika artonåriga killar. Vissa i vår klassen tolkar det som att de pratar med varann, men på grund av att styckena blir så långa och interna, tror jag att de skriver brev till varandra. Ett exempel kan vara att Erik berättar om sin pappa i ett av dessa stycken och jag tror inte man gör det hur som helst, eftersom det är en väldigt hemsk och personlig sak. Det är som att jag tycker det är lättare att berätta saker för personer när jag inte ser deras reaktion, till exempel via SMS.

Vem är Eriks mamma?

Utseende: Bruna ögon, håret ofta uppsatt i en hård knut och ofta en ljusblå klänning.

Eriks mamma verkar vara en lugn person som är väldigt kärleksfull. Tyvärr har hon sin man och de gånger man stöter på henne i boken blundar hon för problemen hemma, enda fram till då hon säljer av sina tavlor och får Erik att åka till Stjärnsberg för att slippa bli slagen hemma.

När Erik blir slagen hemma blundar som sagt mamman. Hon sätter sig oftast och spelar piano och både skäms och är rädd. Hon vet att hon blir slagen själv om hon hjälper Erik. Trots hennes kärlek gör hon därför ingenting för att förhindra problemen. Detta gör att de fortsätter och hon får aldrig en nära kontakt med Erik genom hans uppväxt.

Vad är anledningen till att Erik alltid hamnar i bråk?


Jag tror att Erik hamnar i bråk för att han alltid provocerar och för att han tål mycket. Om han tycker att något är fel eller en uppgift är onödig, såsom när han skulle putsa tio par av von Schenkens skor, vägrar han. Detta leder till att han straffas. Eftersom Erik ändå inte ville hem, tycker han det bara är bra att han får några lördagsöndagar.

Skulle han hamna i rutan av någon anledning skulle inte det heller spela honom någon roll. Han vet precis hur man slåss och har inga problem att skrämma upp och bryta ner sina motståndare ifall de är större än han själv. Därför tror jag inte han är speciellt orolig för någonting så länge det inte är fler mot en.

torsdag 29 mars 2012

Läsuppgift 1 sida. 0-47

Släpptes 1956

I vilken tidperiod utspelar sig boken?

Genom bokens språk kan man ganska lätt avgöra att boken inte utspelar sig i nutid. För att vara säker på vilket år det var fanns det två tydliga tidsmarkörer. Dels att Andra Världskriget avslutats för ett par år sedan, men det som avslöjar det specifika året är Heartbreak Hotel av Elvis som var en ny singel då boken utspelar sig. Heartbreak Hotel släpptes 1956 och därför drar jag slutsatsen att det är då boken börjar.





Hur är kontakten och vilka ingår i Eriks familj?

Erik
Erik har två sidor. En som han använder hemma för att överleva vardagen. Den sidan är taktisk och tänker alltid ut hur han ska göra för att slippa få mer stryk av sin pappa efter middagen. Han får aldrig göra något fel och han vet mycket väl att han inte får råka spilla eller ens sitta med dålig hållning vid matbordet.

Den andra sidan är den starka och populära Erik. Den sidan används i skolan för att hålla ihop sin grupp av "vänner", som egentligen bara är med honom (som i de flesta vanliga skolor idag) för att han är den populära som i stort sätt kan styra skolan lite hur han vill. Det är såklart många som försökt ta hans plats genom att utmana honom på en duell. Problemet för hans motståndare brukar vanligtvis inte vara att han är fysiskt stark utan att han är psykiskt stark. På grund av problemen han har hemma har han lätt för att stå ut med olika slag. Han vet även att han tjänar på att skrämma upp motståndaren genom att låta honom slå de första tre slagen, eftersom det ändå är mycket mindre än han vanligtvis står ut med och för att man inte känner någon smärta direkt. Efter att han skrämt upp sin motståndare är det inte jättesvårt att få honom att tvivla på sig själv och ta ner händerna så Erik kan slå till på ett sätt som gör tillräckligt ont för att motståndaren ska vika sig och ge upp.

Den "riktiga" Erik är en blandning av dessa två sidor. Han tänker alltid på sitt eget bästa och har väldigt lätt att prata sig ur vissa situationer. Hans handlingar är alltid välplanerade och som jag beskrev i hans andra sida, kommer han alltid fram till en lösning trots att det inte ser ljust ut.

Eriks Pappa
Eriks pappa är en barnmisshandlare med alkoholproblem. Han njuter av andras smärta, både Eriks, hundarna och kanske mamman också. Det behöver inte finnas en speciell anledning för pappan att slå Erik, minsta fel och han får extra rapp efter maten. Han jobbar som hovmästare på en pub och det är troligen han som drar in alla pengar till familjen.

Pappan i Ondskan och mamman i Pojken Kallad Det påminner väldigt mycket om varandra. De njuter båda av att misshandla det äldre barnet och särbehandlar de yngre i familjen.

Detta leder oss till...
Lillebrodern 
Eriks bror är sex år i bokens början. Hela hans liv har han levt med att Erik blivit misshandlad och därför lärt sig att utnyttja situationen. Eftersom han favoriseras kan han lätt hota Erik med att han kommer skrika på pappa om Erik inte gör ditt eller datt.

Anledningen till att brodern blivit så grym är antagligen för att han tror att sättet de lever på är det rätta och att det är så i varje familj. För trots att man har en pappa som beter sig som en idiot, är det han man ser upp till och eftersom brodern inte blivit misshandlad, har han inte heller några problem med situationen. Jag kan tänka mig att brodern också kommer bli som pappan och att pappan varit yngsta barnet eller yngsta pojken i alla fall, under hans uppväxt. När jag hör det här tänker jag på Millennium trilogin. Jag tänker på första filmen (jag har tyvärr inte läst böckerna) Män Som Hatar Kvinnor, där han som dödar och våldtar kvinnorna har fått sin grymhet från sin far, som i sin tur fått det från sin far och så vidare.

Mamman
Eriks mamma och Eriks pappa har ingen vidare relation. De är gifta men det verkar inte finnas någon kärlek där. Jag antar att det kan bero på att mamman inte gillar att pappan slår Erik och tycker det är dumt. Tyvärr har hon inte mycket att säga till om och trots att hon älskar Erik vågar hon inte rycka in eller gå till polisen med det som händer i huset. Anledningar kan vara att hon inte kan klara sig på egen hand och att hon vet att hon kommer få ta emot slagen istället om hon ingriper. Trots att hon blundar för problemen genom att spela klassisk musik på sitt piano och försöka leva ett normalt liv, älskar hon Erik och vill verkligen inte att han ska ha det så dåligt som han har det.


Hur är miljöerna?


Man får följa med till Läroverket, Eriks otroligt tråkiga och strikta skola. Jag tycker det eftersom man fick aga barn och även för att ingen riktigt bryr sig. Det på minner en del om Centralskolan (inte aga barn då utan att ingen brydde sig). När man gick där kändes det alltid som att lärarna inte riktigt brydde sig, inte alla, men en del. Eleverna var däremot inte bättre. När jag slutade kastades det stolar i klassrummen och vikarier grät. Trots det gjorde inte rektor eller lärare rätt för sig, jag hoppas det blir bättre nu när de ska bygga om och fixa skolan, det behövs!

Vad kan ett barn göra? 
Lägenheten som han bor i verkar däremot ha stil. Trots den väldigt tråkiga och hårda psykiska miljön, tror jag att lägenheten är fin och dyr. Det hänger dyra tavlor och det finns dyra möbler i lägenheten, och allting verkar väldigt välplanerat. Vi vistas speciellt i mamman och pappans sovrum, där Erik får sitt eftermiddagsstryk. Där verkar atmosfären dålig, vilket är ganska självklart då vi bara får följa med dit då han ska få stryk och man verkligen känner hur ont allt gör, hur det sticker och bränner på ryggen det vill säga.

Man får även "sitta med" vid matbordet. Där avgörs antalet rapp och slag han ska få och även vilket redskap som ska användas. Hundpiskan gör ondast och mattpiskan är "skönast". Om Erik råkar göra något som han inte ska under middagen är det stor chans att det blir värre och värre. Även fast det inte finns en självklar anledning kan det ske att han får fler rapp än det tidigare var bestämt. Efteråt måste han ta i hand med sin pappa och be om ursäkt. Samma ritual varje dag, otroligt att han håller sig stark i psyket.